Kaitaa eilen ja tänään

Kaitaa on pientalopainoitteinen ja luonnonläheinen asuinalue Etelä-Espoossa, joka rajoittuu lännessä Soukkaan, idässä Matinkylään, pohjoisessa Länsiväylään ja etelässä rantaviivaan. Iivisniemen kerrostaloalue muodostaa Kaitaaan keskuksen, johon alueen palvelut on keskitetty. Aivan Iivisniemen tuntumassa sijaitsee Hannusjärvi joka on Etelä-Espoon ainoa makeavesijärvi Pentalan järven lisäksi.

Iivisniemen keskuksen lisäksi Kaitaa muodostuu Hannuksen, Hyljelahden, Kaitamäen ja Hannusjärven pientaloalueista.

Kaitaan historia ulottuu 4000 luvulle e.k., jolta ajalta on ensimmäiset arkeologiset löydökset. Vuosisatojen kuluessa täällä liikkui satunnaisia metsästäjiä ja kalastajia. Näitä aikoja kuvaamaan on Iivisniemi -Kaitaa-seura kustantanut kirjan Tarinoiden Kaitaa, josta otteita löytyy täältä <linkki>.

Kaitaa oli 1960-luvulle asti harvaan asuttua maaseutua. Iivisniemen kerrostalolähiön ja Hyljelahden pientaloalueen rakentamisen myötä alueesta muodostui nykyinen Kaitaa. Asukkaita alueella on n. 15 000.

Lähitulevaisuudessa, 2020-lukuun siirryttäessä, Kaitaa tulee muuttumaaan dramaattisesti. Länsimetron ja sen myötä tulevan uudisrakentamisen vaikutuksesta. Iivisniemen keskustan tuntumaan rakennetaan Kaitaan metroasema infrastruktuureineen ja Kaitaan länsiosasta muodostetaan täysin uusi Finnoon kerrostaloalue yli 20 000 asukkaalle. Näiden väliin rakennetaan m.m Djupsundsbäckenin pienkerrostaloalue kouluineen ja päiväkoteineen.

Lisäksi suunnitellaan uusia asuinalueita Hannusjärven tuntumaan sekä n.k Bondaksen luonnontilassa oleville kallioille Iivisniemen ja Länsiväylän välimaastoon. Myös Suomenojan voimalaitoksen läheisyyteen suunnitellaan uusia asuin- ja työpaikka-alueita, jotka ulottuisivat nykyisen venesataman kohdalla mereen saakka.

Kaitaa tulee siis muuttumaan rajusti seuraavan 10 – 20 vuoden aikana. Suunnitelmiin voi tutustua m.m. Espoon Kaupungin kaavoitussivujen avulla. <linkki>.